DragonFly Series FAQ

DragonFly Series
DragonFly FAQ

Allgemeine

Wat is een digitale-naar-analoge converter (DAC)?

Onbekend feit: Digitale-naar-analoge converters worden gebruikt in alle digitale apparaten, die de mogelijkheid hebben om een audiosignaal te versturen of muziek af te spelen. Deze digitale apparaten omvatten (maar zijn niet beperkt tot) CD-spelers, laptops, computers, tablets, smartphones en televisies. DAC’s zijn overal. Eenvoudig gezegd, een DAC, zoals de naam al aangeeft, zet digitale audio-informatie (bestaande uit 1-en en 0-en) om in een analoog signaal dat verzonden kan worden naar hoofdtelefoons, luidsprekers, versterkers en/of ontvangers, zodat de luisteraar van het geluid kan genieten.

Op het moment dat u naar muziek luistert, een film kijkt of geniet van een YouTube-video op een computer, worden de digitale audiogegevens eerst door een DAC verstuurd, die de 1-en en 0-en omzet in analoge golfvormen, die onze hoofdtelefoons en stereo’s als muziek naar onze oren toebrengen.

De geluidskaart die in uw computer is ingebouwd en de stekker van uw hoofdtelefoon voedt, is een voorbeeld van een DAC. Echter, computers en de meeste andere digitale apparaten zijn niet geoptimaliseerd voor geluid. Deze moeten voldoen aan andere prioriteiten en hebben andere functies—surfen op het Internet, het nemen en versturen van foto’s, het versturen en ontvangen van e-mails en berichten, en nog veel en veel meer. Voor de meeste digitale apparaten is het leveren van audio slechts één van vele verschillende functies, die allemaal niet geheel optimaal werken.

Er kan van een verreweg superieur geluid—en daardoor van veel mooiere en meeslepende muziek—worden genoten, indien er een extern, doelmatig ontworpen DAC, zoals DragonFly wordt gebruikt.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen DragonFly’s Black, Red en Cobalt?

Alle DragonFly’s zijn ontworpen om de ziel, warmte en natuurlijke schoonheid van muziek te behouden. Wij beschouwen de evolutie als volgt: Black is mooi, Red is nog mooier en Cobalt is het mooist. Voor een volledige vergelijkingstabel van de modellen, klik hier.

Kan DragonFly het geluid van mijn interne computerluidsprekers verbeteren?

Nee. DragonFly gebruikt geen interne luidsprekers in uw computer.

DragonFly is speciaal ontwikkeld om externe audio-apparaten te verbinden, zoals hoofdtelefoons, aangesloten desktop-luidsprekers, volledige audio-/videosystemen en mobiele iOS- en Android-apparaten.

Opgelet: DragonFly v1.0 en DragonFly v1.2 zijn uitsluitend ontworpen voor gebruik met computers en laptops; ze zijn niet ontworpen voor gebruik met mobiele iOS- en Android-apparaten. Echter, alle huidige productiemodellen van DragonFly—Black, Red en Cobalt—zijn compatibel met iOS- en Android-apparaten.

Wat voor soort audio-content kan ik afspelen via DragonFly?

Van MP3 tot MQA en Hi-Res, DragonFly voegt leven, betekenis en kleur toe aan al uw muziek.

Met alle huidige productiemodellen van AudioQuest’s DragonFly USB DAC (Black, Red, Cobalt) is het genieten en ontdekken van muziek grenzeloos: Aansluiten op een Apple- of Windows® computer of verbinden met een mobiel iOS®– of Android-apparaat. Speel YouTube- of Vimeo-video’s af. Ga op jacht naar muziek op Bandcamp of SoundCloud. Verken afspeellijsten of podcasts op Spotify, Pandora of Deezer. Stream high-res audio via Tidal of Qobuz

Ongeacht de keuze aan luisterplezier, DragonFly ontrafelt de emotionele uitdrukking en nuance die muziek en films zo plezierig maken.

Welke hoofdtelefoon kan ik gebruiken met DragonFly?

DragonFly is veelzijdig genoeg voor gebruik met vrijwel elke hoofdtelefoon op de huidige markt, vanaf impedanties van 10ohm en hoger.

Ook al bieden alle DragonFly-modellen voldoende vermogen voor de meeste typen hoofdtelefoons, DragonFly Black (1,2 volt uitgaand vermogen) voorziet gemakkelijk de meeste modellen met gemiddelde efficiëntie en DraonFly Red en Cobalt (2,1 volt uitgaand vermogen) voorzien eenvoudig zelfs de modellen met de laagste efficiëntie.

Wat is “asynchrone USB?”

Digitale audio is opgeslagen in computers en wordt als 1-en en 0-en aan DragonFly geleverd.

In tegenstelling tot de algemene aanname, draait het maken van prachtige muziek uit 1-en en 0-en niet alleen om het versturen van audiogegevens van punt A naar punt B. Om de analoge golfvorm succesvol te reconstrueren, is het belangrijk dat de subtiele digitale timing-verbindingen zorgvuldig behouden blijven. Timing-fouten zoals “interferentie” hebben het afspelen van digitale audio lang geteisterd, en dit was vooral het geval in de afgelopen jaren, aangezien computers steeds vaker worden gebruikt als componenten voor audiobronnen.

DragonFly gebruikt een zeer verfijnd “asynchroon” overdrachtsprotocol voor USB-audiogegevens. In plaats van dat er cruciale “data clocking” audiofuncties met de computer worden gedeeld, gebruikt alleen DragonFly asynchrone USB-overdracht. Hierbij wordt de timing van de audio-gegevensoverdracht opgedragen en hierdoor worden digitale timing-fouten enorm gereduceerd.

DragonFly’s StreamlengthTM asynchrone USB-code garandeert lage interferentie, lage bronlading, minimale pakketfouten, audioweergave van wereldkwaliteit en betrouwbare connectiviteit tussen onze DAC en een computerapparaat, dat voldoet aan de USB Host Mode (zoals vastgesteld door de USB Organization). Streamlength vereist geen extra stuurprogramma’s, waardoor DragonFly vrijwel Plug-and-Play is voor gebruikers van Apple, Windows, iOs en Android.

Wat is een “sample rate” oftewel bemonsteringsfrequentie?

Bemonsteringsfrequentie verwijst naar het aantal “snapshots” van geluid, oftewel samples per seconden, vastgelegd indien een digitaal audiobestand wordt vastgelegd of versleuteld.

Compact Discs hebben altijd uitsluitend bij 44,1kHz gewerkt, wat gelijk is aan 44.100 samples per seconden. Opnamestudio’s werken echter met veel hogere bemonsteringsfrequenties, zoals 88,2kHz of 96kHz.

Online muziekdownloads of hogere bemonsteringsfrequenties zijn beschikbaar vanuit verschillende bronnen, waaronder HD-nummers, maar de selectie blijft beperkt.


MQA-GERELATEERD

Alle antwoorden op de volgende vragen zijn door MQA aan AudioQuest gegeven. Voor meer uitleg, bezoek de informatieve webpagina, “Hoe werkt het,” of neem rechtstreeks contact op met MQA info@mqa.co.uk.

Wat is MQA?

MQA is een bekroonde technologie, die master-kwaliteit audio levert in een bestand dat klein genoeg is om te streamen of te downloaden. Met gebruik van baanbrekend wetenschappelijk onderzoek over hoe mensen horen, legt MQA het originele geluid van originele studio-optredens vast.

De belangrijkste drie muzieklabels—Sony Music, Warner Music, Universal Music—evenals Merlin (namens onafhankelijke platenlabels), zijn MQA-partners.

De “Origami” vouwtechnologie van MQA creëert een enkel, compact, efficiënt distributiebestand zonder afspeelbeperkingen. Het bestand kan gebruikt worden voor downloaden of streaming en in vele verschillende situaties worden afgespeeld, waaronder op mobiel, in de auto, op een PC, met een hi-fi-systeem, etc.

Voor meer informatie, ga naar Bob Talks.

Wat is een MQA Renderer?

Een MQA Renderer is een apparaat dat de MQA Code (bij 88,2 of 96kHz) gebruikt en het uitklappen naar de originele bemonsteringsfrequentie voltooid en dat tevens de DAC-eigenschappen aan het hiërarchische doel aanpast en compenseert, waardoor het analoge geluid uit de studio wordt gecreëerd.

Alle DragonFly’s uit de huidige productie van AudioQuest (Black, Red en Cobalt) beschikken over een audio-renderer, die het afspelen van MQA-audiobestanden en streams mogelijk maakt, waardoor het geluid van de originele master-opname wordt geleverd. Indien verbonden met een MQA Core-signaal (binnen TIDAL Masters of Audirvana bijvoorbeeld) geeft het paarse display van DragonFly aan dat de eenheid een MQA-stream of bestand rendert.

Welke toepassingen voor het afspelen van muziek kunnen het decoderingsproces verwerken, zodat ik MQA-bestanden via DragonFly kan afspelen?

Momenteel is de MQA Core Decoder live beschikbaar op TIDAL (HiFi), nugs.net, Amarra, Audirvana, Roon en USB Audio Player PRO, en er staan meer diensten op de planning.

Voor meer informatie, ga naar de MQA-partnerpagina.

Voor meer informatie over DragonFly en MQA, ga naar de volgende handige links:


MICROSOFT WINDOWS Gerelateerd

Kan ik DragonFly gebruiken met een Windows-besturingssysteem?

Ja. DragonFly is compatibel met Windows 7 en hoger. Als u de Windows 10 Anniversary Update gebruikt, zorg er dan voor dat u de Cumulative Update voor Windows 10 Version 1607 (Augustus 9, 2016) installeert, om de optimale USB-audioprestaties te behouden.

Waarom kan ik geen 88,2kHz selecteren als de bemonsteringsfrequentie in Windows 7?

Microsoft biedt geen native ondersteuning voor 88,2kHz op zijn besturingssysteem Windows 7.

Gelukkig kunnen aftermarket programma’s zoals JRiver Media Center en Foobar2000 de Windows-toepassing “Hardware en Geluid” omzeilen en native 88,2kHz decodering mogelijk maken. Voor meer informatie, ga naar www.jriver.com of www.foobar2000.org.

Zijn er bekende USB-audioproblemen met Windows 8 of Windows RT?

Eerdere versies van Windows 8 hadden compatibiliteitsproblemen met stuurprogramma’s en vele USB DAC’s (inclusief DragonFly). Als u Windows 8 gebruikt, raden wij u het volgende aan:

 • Zorg ervoor dat alle laatste updates en service packs voor uw besturingssysteem zijn geïnstalleerd.
 • Als alle updates zijn geïnstalleerd, controleer of de stuurprogramma’s voor de hardware zijn bijgewerkt en compatibel zijn met de laatste versie van Windows 8.

Er zijn geen gerapporteerde audioproblemen bij Windows 8.1.

De AQ Device Manager kan mijn DragonFly niet detecteren. Wat moet ik doen?

Als de installatie voltooid is en DragonFly niet zichtbaar is, moet u uw computer mogelijk opnieuw opstarten om het installatieproces te voltooien.


MAC OS X & IOS Gerelateerd

Kan ik DragonFly met Mac OS X gebruiken?

Ja. DragonFly Black, Red en Cobalt zijn compatibel met OS X (beginnend bij OS 10.6.8 tot huidig) Er zijn geen bekende compatibiliteitsproblemen met OS X.

Kan ik DragonFly met Apple iOS-apparaten gebruiken?

Ja. DragonFly Black, Red en Cobalt kunnen met Apple iOS-apparaten worden gebruikt. Een Apple Camera Adapter is vereist om DragonFly met een Apple Lightning-apparaat te verbinden.

In onze testen klinkt Apple’s Lightning-naar-USB 3 Camera Adapter (met laadpoort) beter en is betrouwbaarder dan de goedkopere Lightnimg-naar-USB Camera Adapter van Apple, terwijl het tevens de mogelijkheid biedt om op te laden tijdens het afspelen. Het verbruik kan variëren. Sommige gebruikers geven de voorkeur aan de kleinere adapter, terwijl andere de prestaties van de grotere adapter prefereren. Wij raden aan om te experimenteren.

Als DragonFly (Black, Red, Cobalt) wordt aangesloten op een iOS-apparaat met een oudere Lightning naar USB Camera Connection Kit van Apple, kan ik tijdens het afspelen van muziek klik- en popgeluiden horen op de achtergrond. Wat moet ik doen?

In bepaalde uitzonderlijke gevallen, kan de combinatie van een iOs-apparaat en de standaard CCK en DragonFly Black, Red of Cobalt klikgeluiden veroorzaken op de achtergrond van de muziek.

Zowel wij als Apple hebben niet kunnen vaststellen wat de oorzaak hiervan is, maar onder bepaalde omstandigheden bleek het dat het gebruik van de Lightning-naar-USB 3 Camera Adapter van Apple het probleem oploste. Bovendien biedt deze connector verbeterde audioprestaties ten opzichte van de kleinere eenheid en biedt de mogelijkheid om het aangesloten iOS-apparaat op te laden terwijl men naar muziek luistert.


ANDROID Gerelateerd

Kan ik DragonFly met Android-apparaten gebruiken?

Ja. DragonFly Black, Red en Cobalt werken met de meeste Android-apparaten met Lollipop OS (en bepaalde Android-apparaten met KitKat), op voorwaarde dat de apparaatfabrikant de USB-specificatie en -implementatie heeft nageleefd en audio via USB ondersteund.

Download en start USB Host Check om te controleren of uw Android-apparaat compatibel is met isochrone USB-audio.

In de testen tijdens onze voorproductie kwamen wij erachter dat bepaalde Android-apparaten (4.1 OS en hoger) geen native ondersteuning bieden voor audio over USB. Als u erachter komt dat uw Android-apparaat (4.1 of hoger) geen audio over USB ondersteunt, kunt u contact opnemen met de fabrikant van uw apparaat. Raadpleeg de gebruikershandleiding of ga naar de website van de fabrikant om te bepalen of uw apparaat audio over USB ondersteunt.

Ongeacht de ondersteuning van Android voor uitgaande audio via USB, zijn er nog steeds hardware-fabrikanten die geen volledige ondersteuning bieden voor de specificatie USB-audio. Als u dit probleem heeft, raden wij het volgende aan Toepassing USB Audio Player Pro.

UAPP omvat zijn eigen apparaat-stuurprogramma voor USB-audio, dat voldoet aan de specificatie USB Audio Host Mode Class van de USB Organization. Tevens is het compatibel met verschillende audioformaten en beheert het muziek op zowel het interne Android-geheugen als de ingestoken SD-kaarten. Als de telefoon verbonden is met een Wi-Fi-netwerk, kan deze toepassing ook DLNA-servers/-bibliotheken vinden en hier verbinding mee maken. USB Audio Player PRO Version 5 ondersteunt nu audio van Google Music, Tidal (waaronder Tidal Masters), Qobuz en Shoutcast en omvat een MQA Core Decoder, die de MQA-streams van 44,1/48kHz tot 88,2/96 kHz uitvouwt en gecombineerd kan worden met DragonFly voor het verder uitvouwen van nog hogere bemonsteringsfrequenties.


AFSPELEN Gerelatteerd

Hoe stel ik het volumeniveau in met gebruik van DragonFly?

Bij het gebruik van DragonFly met hoofdtelefoons, luidsprekers of een versterker, begint u met een laag (of geen) volumeniveau en verhoogt u langzaam het volume tot het gewenste niveau is bereikt.

Bij gebruik van DragonFly met hoofdtelefoons, luidsprekers of een versterker, werkt dit in een variabele uitvoermodus en wij raden de volgende stappen aan:

 • Zet de volumeregeling van de gekoppelde muziekspeler op maximaal.
 • Stel de volumeregeling van de computer (besturingssysteem) in op 25% van het maximale volume.
 • Pas het volume aan op het gewenste niveau met behulp van de volumeregeling van de computer (besturingssysteem).

DragonFly Black is uitgerust met een 64-staps analoge volumeregeling. Indien DragonFly Black is verbonden met een PC of een mobiel apparaat, regelt de aanpassing van de volumeregeling van het hostsysteem, via een proxy, ook het volume van de DragonFly Black. Dit garandeert een maximale resolutie en de hoogste geluidskwaliteit, ongeacht de volume-instelling.

In DragonFly Red en Cobalt waren wij in staat om een zeer verfijnde 64-staps, 64-bit, bit-perfecte digitale volumeregeling te implementeren. Het werkt op dezelfde wijze: Indien DragonFly Red/Cobalt is verbonden met een PC of een mobiel apparaat, regelt de aanpassing van de volumeregeling van het hostsysteem, via een proxy ook het volume van de DragonFly. Ook hier hebben wij de volumeregeling geoptimaliseerd, om een maximale resolutie en de hoogste geluidskwaliteit te garanderen, ongeacht de volume-instelling.

U kunt DragonFly ook als een traditioneel vast broncomponent (zoals een Cd-speler, DVD-speler of een Blu-ray-speler) gebruiken, verbonden met een standaard ingang op een ontvanger of voorversterker. Indien op deze manier gebruikt, werkt DragonFly in de “vaste outputmodus”, waardoor het algehele volumeniveau aangepast kan worden met de hoofdvolumeregeling van het audio-/videosysteem. Voor deze toepassing moeten zowel de volumeregeling van de muziekspeler als het volumeniveau van de computer (besturingssysteem) op maximaal worden gezet.

DragonFly kan audiogegevens afspelen op vier verschillende bemonsteringsfrequenties. Welke moet ik kiezen?

DragonFly speelt muziek- of audiogegevens af op bemonsteringsfrequenties van 44,1kHz, 48kHz, 88,2kHz of 96kHz.

Voor de beste geluidskwaliteit moet de computer zo geconfigureerd zijn dat het alle muziek- en audiogegevens naar DragonFly verstuurd, die de native frequentie van de muziek afstemt. Bijvoorbeeld, aangezien alle CD’s een bemonsteringsfrequentie van 44,1kHz gebruiken, wordt 44,1kHz beschouwd als de “native frequentie” van de meeste digitale muziek. In de meeste gevallen en voor de meeste mensen is dit de beste bemonsteringsfrequentie om te selecteren.

Het selecteren van een bemonsteringsfrequentie die hoger is dan de native frequentie van een muziekbestand, veroorzaakt een conversie van audiogegevens met gebruik van mathematische schattingen, die mogelijk de geluidskwaliteit negatief kunnen beïnvloeden.

Omgekeerd, als u hoge-resolutie muziekbestanden hebt en uw computer configureert voor 44,1kHz (of een lagere bemonsteringsfrequentie), veroorzaakt dit dat de computer een lagere frequentie gebruikt en uw muziek terugbrengt naar een lagere resolutie.

Configureer, indien mogelijk, de computer altijd op het gebruik van de native bemonsteringsfrequentie van de muziek waar u naar luistert. Veel software voor muziekspelers op de markt beheren dit proces voor u.

Wat duiden de verschillende kleuren van de LED van DragonFly aan?

De LED van DragonFly geeft verschillende kleuren weer om de status of bemonsteringsfrequentie van audiogegevens aan te duiden: Rood: Stand-by; Groen: 44,1kHz; Blauw: 48kHz; Amber: 88,2kHz; Magenta: 96kHz; Paars: MQA.

Ik heb hoge-resolutie muziekbestanden bij 24-bit/176,4kHz of 24-bit/192kHz gekocht. Kan ik deze bestanden met DragonFly afspelen?

Ja. Echter, zoals hierboven is uitgelegd, DragonFly werkt het best als audiogegevens op hun native bemonsteringsfrequentie worden verwerkt.

Als u bestanden met hogere resolutie hebt, is het belangrijk om de juiste hogere bemonsteringsfrequentie te selecteren om deze bestanden maximaal te benutten. Voor de beste prestaties met bemonsteringsfrequenties boven het plafond van 96kHz van DragonFly, moeten bestanden worden afgespeeld bij een frequentie die mathematisch gerelateerd is aan de native resolutie. Bijvoorbeeld, een 192kHz bestand moet worden afgespeeld bij 96kHz (d.w.z., 2 x 96000.0 = 192000.0).

Door bemonsteringsfrequenties te selecteren die direct deelbaar zijn, voorkomt de computer verslechtering van het geluid, ingewikkelde wiskunde bij de conversies en laat DragonFly zo op zijn best klinken.

Welke muziekspelers raadt AudioQuest aan?

iTunes was ooit het eenvoudigste en meest logische antwoord, maar sindsdien is er een industrie met beter presterende, add-on toepassingen uit de grond geschoten. Deze toepassingen zijn alleen voor OS X.

 • Amarra
 • Audirvana Plus
 • Bit Perfect
 • Pure Music

Stand-alone mediaspelers (voor Apple en Windows).

JRiver is een volledige mediaspeler voor audio en video, en biedt zowel USB- als netwerk- (Airplay en DLNA) connectiviteit.

Roon werkt naadloos met een lokale mediaverzamelingen en Tidal Streaming services. Bovendien maakt Roon streaming naar meerdere locaties mogelijk en een aanvullende iPad-toepassing maakt een externe interface mogelijk.

Tidal is een abonnement-gebaseerde streaming-service met CD-kwaliteit (1411kbps). Het biedt zowel muziek als video’s in hoge-definitie, waaronder volledige concerten.

Qobuz is een abonnement-gebaseerde streaming-service, dat een ongelooflijke selectie media in hoge-resolutie biedt.

Voor technische ondersteuning of vragen wat betreft de functionaliteit of het gebruik van deze aanbevolen toepassingen, kunt u contact opnemen met de fabrikant. AudioQuest kan geen technische ondersteuning bieden voor een van deze aanbevolen toepassingen.

Is DragonFly een FCC-conform digitaal apparaat?

DragonFly is getest en goedgekeurd binnen de grenzen voor een digitaal apparaat van Klasse B, overeenkomstig deel 15 van de FCC-regels.

Deze grenzen zijn ontworpen om een redelijke bescherming te bieden tegen schadelijke interferentie in een privé-installatie. Deze uitrusting straalt, genereert en gebruikt energie op radio-frequentie en kan, indien niet geïnstalleerd en gebruikt overeenkomstig de instructies, schadelijke interferentie voor radiocommunicatie veroorzaken.

Echter, er is geen garantie dat de interferentie niet optreedt in een bepaalde installatie. Als deze uitrusting schadelijke interferentie voor radio- en TV-ontvangst veroorzaakt, wat bepaald kan worden door de uitrusting in en uit te schakelen, is het raadzaam dat de gebruiker de interferentie corrigeert met een van de volgende maatregelen:

 • Oriënteer de ontvangst-antenne opnieuw of breng deze op een andere plaats aan.
 • Vergroot de afstand tussen de uitrusting en de ontvanger.
 • Sluit de uitrusting aan op een uitgang van een circuit dat anders is dan het circuit van de ontvanger.
 • Neem contact op met de dealer of een ervaren radio/TV-monteur.

Wijzigingen die niet uitdrukkelijk zijn toegestaan door de fabrikant, kunnen de bevoegdheid van de gebruiker om de uitrusting te gebruiken ongedaan maken, zoals volgens de regels van de FCC.

Is het beter om DragonFly continu aangesloten te houden, of moet ik de stekker verwijderen indien ik DragonFly niet gebruik?

Het is absoluut veilig om DragonFly continu aangesloten te houden. Wij hopen dat u uw muziekspeler altijd aangesloten wilt houden!

Het herhaaldelijk aansluiten en ontkoppelen van DragonFly heeft geen invloed op de levensduur of de betrouwbaarheid. In het algemeen hebben wij echter vastgesteld dat DAC’s beter meten en klinken nadat deze minimaal 24 uur ingeschakeld zijn geweest.